Zelenski, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Rusya, Ukrayna ve ABD’nin katılımıyla Birleşik Arap Emirlikleri (BAE)’nin başkenti Abu Dabi’de iki gün boyunca yürütülen üçlü müzakerelerin sona erdiğini belirtti. Görüşmelerle ilgili olarak Ukrayna heyetinden bilgi aldığını aktaran Zelenski, bu toplantıların uzun bir aradan sonra ilk kez iki gün süren üçlü toplantı formatında gerçekleştiğini vurguladı.
Zelenski, bugün yapılan görüşmelere askeri yetkililerin de katıldığını kaydederek, ele alınan konu başlıklarının geniş bir çerçeveye yayıldığını ifade etti. Paylaşımında, “Birçok konu ele alındı. Görüşmelerin yapıcı olması önemli” sözlerine yer veren Zelenski, yürütülen temasların niteliğine dikkat çekti.
Gündemin Merkezi: Savaşı Bitirmenin Olası Parametreleri
Görüşmelerin ana konusunun, savaşı sona erdirmek için olası parametreler olduğunun altını çizen Zelenski, ABD tarafının özellikle savaşın bitişine ilişkin çerçevenin ve bunun için gerekli güvenlik koşullarının onaylanmasına dönük olası formatları gündeme getirdiğini aktardı. Zelenski, bu günlerde yapılan görüşmelerin ardından tüm tarafların, kendi başkentlerinde müzakerelerin her bir yönü hakkında rapor vermeyi ve liderlerle daha sonraki adımlar konusunda çalışmayı kararlaştırdığını belirtti.
Sonraki Adımlar İçin Konular Belirlendi
Zelenski, üçlü görüşmelerin haftaya sürebileceğine işaret ederken, ordu yetkililerinin olası bir sonraki temaslarda ele alınacak başlıkları belirlediğini aktardı. Paylaşımında, Ukrayna’nın barış ve güvenlik için çalıştığını vurgulayan Zelenski, destek verenlere teşekkür etti.
BAE’ye Ev Sahipliği Teşekkürü
Zelenski, üçlü müzakerelere ev sahipliği yaptığı için BAE’ye ayrıca teşekkür etti; Abu Dabi’de yürütülen iki günlük temasların tamamlandığını ve sürecin bundan sonraki adımlarının tarafların kendi merkezlerinde yapılacak değerlendirmeler sonrasında şekilleneceğini ifade etti.






