Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK), Antalya’da 3 erkek müşterinin konaklama talebinin “bay konaklama kabul edilmiyor” gerekçesiyle reddedilmesine ilişkin başvuruda, ret için objektif ve makul bir neden bulunmadığını belirterek otele 150 bin lira idari para cezası uygulanmasına hükmetti.
Konaklama Talebi “Bay Konaklama Kabul Edilmiyor” Denilerek Reddedildi
TİHEK’in kararına göre, bir vatandaşın geçen yıl 12-18 Ekim tarihlerinde, 3 erkek olarak Antalya’daki otelde konaklama talebi, erkek konaklamanın kabul edilmediği belirtilerek geri çevrildi. Talebin reddedilmesinin ardından vatandaş, yaşanan olaya ilişkin TİHEK’e başvuruda bulundu ve bu başvuru üzerine inceleme süreci başlatıldı.
İnceleme kapsamında muhatap otel tarafından yapılan savunmada, iddiaların gerçeği yansıtmadığı ve otelde erkek müşterilerin konaklama yaptığı ifade edildi. Savunmada ayrıca, otelin erkek konaklamalarını tercih etmeme hakkına sahip olduğu öne sürüldü. Bununla birlikte, konaklamayı kabul etmeyen personelin eski şirket çalışanı olduğu, işten ayrılmadan önce şirkete zarar vermek amacıyla çeşitli davranışlarda bulunduğu da iddia edildi.
TİHEK İncelemesi
TİHEK tarafından yapılan incelemede, şirket tarafından gönderilen belgelerde çok sayıda erkek müşteriye farklı tarihlerde otelde konaklama hizmetinin sunulduğu tespit edildi. Ancak başvuranın talebinin, “bay konaklama kabul edemiyoruz” denilerek reddedildiği de aynı inceleme kapsamında görüldü. Kurul, talebi reddeden personelin işten ayrılmadan önce şirkete zarar vermeyi amaçladığı yönündeki iddiaların somut bir dayanaktan yoksun olduğu değerlendirmesinde bulundu.
“Objektif ve Makul Bir Neden Bulunmuyor”
Kurul, başvurana konaklama hizmeti verilmemesine ilişkin objektif ve makul bir neden bulunmadığını vurguladı. Bu çerçevede TİHEK, ayrımcılık yasağının cinsiyet temeline dayalı olarak ihlal edildiği gerekçesiyle otel hakkında 150 bin lira idari para cezası uygulanmasına karar verdi.
Kararın Gerekçesi 6701 Sayılı Kanun ve Eşitlik İlkesi
Kararda, 6701 sayılı Kanun’un “Eşitlik ilkesi ve ayrımcılık yasağı” başlıklı 3. maddesine atıf yapılarak, herkesin hukuken tanınmış hak ve hürriyetlerden yararlanmada eşit olduğu; bu kapsamda cinsiyet başta olmak üzere çok sayıda temele dayalı ayrımcılığın yasaklandığı hatırlatıldı. Gerekçede, söz konusu otelin başvurana aynı durumdakilere kıyasla farklı muamelede bulunduğu, bu farklı muameleye temel oluşturacak makul, ölçülü ve orantılı bir neden sunamadığı, başvuranın cinsiyeti nedeniyle konaklama hizmetinden mahrum bırakıldığı belirtildi. Bu değerlendirmeyle, başvuranın hukuken tanınmış hak ve hürriyetlerden karşılaştırılabilir durumdakilere kıyasla eşit şekilde yararlanmasının engellendiği ve ayrımcılık yasağının cinsiyet temeline dayalı olarak ihlal edildiği kayda geçirildi.






