Medya Blok
No Result
View All Result
  • Login
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Gündem
  • Sağlık
  • Spor
  • Trend
  • Yaşam
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Gündem
  • Sağlık
  • Spor
  • Trend
  • Yaşam
No Result
View All Result
Medya Blok
No Result
View All Result
Home Ekonomi
BDDK’dan Kredi ve Kredi Kartı Borcu Olanları Sevindiren Yapılandırma Kararı

BDDK’dan Kredi ve Kredi Kartı Borcu Olanları Sevindiren Yapılandırma Kararı

emrah by emrah
31 Ocak 2026 01:05
0

BDDK’nın konut finansmanı tarafındaki değişikliğinde, konut kredileri için kredi tutarının teminat olarak alınan konutun değerine oranı esas alınırken uygulanan birinci el–ikinci el konut ayrımı kaldırıldı. Aynı düzenleme ile, 2010 yılından sonra yapılan binalarda enerji sınıfı için asgari şart olarak belirtilen C enerji sınıfı konutlar da avantajlı kredi değer oranı uygulanan konutlar kapsamına alındı.

RELATED POSTS

Motorine gece yarısı zam!

Altın ve gümüşte yön değişti: haftaya satış baskısıyla başlandı

Kripto para piyasalarında son durum: Bitcoin 67 bin dolar bandında tutunuyor

Açıklamada, konut kredilerine ilişkin düzenlemelerde enerji verimliliği yüksek, görece depreme dayanıklı yeni konutların alımı ile ilk konutunu edinecek tüketicilerin desteklenmesine yönelik değişiklikler yapıldığı ifade edildi. Buna göre, tüketicinin kendisinin, eşinin veya 18 yaş altındaki çocuklarının malik olduğu en az bir konutunun bulunması halinde ise belirlenen kredi değer oranlarının azaltılarak uygulanmasına devam edileceği belirtildi.

Kredi Kartı ve İhtiyaç Kredisi Borçlarında 48 Ay Vadeli Yapılandırma

BDDK’nın duyurduğu bir diğer başlıkta, bireysel finansman tarafında kredi kartı borçları ile ihtiyaç kredisi borçlarına yönelik yapılandırma imkânı öne çıktı. Buna göre dönem borcu kısmen ya da tamamen ödenmemiş bireysel kredi kartları ile ödemesi 30 günden fazla gecikmiş ihtiyaç kredilerinin, yapılandırma tarihindeki borç bakiyeleri, kart hamili/borçlu tarafından 3 ay içinde talep edilmesi halinde azami 48 ay vade ile yeniden yapılandırılabilecek.

Talep Süresi ve Azami Vade Detayı

Düzenlemede, yapılandırmaya konu edilen borç bakiyesinin “yapılandırma tarihindeki borç bakiyesi” olarak esas alındığı; talebin ise ilgili kişi tarafından 3 ay içinde yapılması gerektiği vurgulandı. Bu çerçevede, yeniden yapılandırmanın üst sınırı azami 48 ay olarak tanımlandı.

Gelire Göre Limit Kuralı

BDDK’nın limit tarafındaki düzenlemesinde, Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu uyarınca kart hamilinin sektördeki toplam kredi kartı limiti için; ilk yıl aylık ortalama gelirin azami iki katı, ikinci yıldan sonra ise azami dört katı olması gerektiği hükmünün uygulanmasına ilişkin çerçeveye dikkat çekildi. Yeni kredi kartı çıkarılması veya mevcut kredi kartlarının limitlerinin artırılması işlemlerinde yalnızca aylık veya yıllık ortalama gelirin dikkate alınacağı; gelir düzeyinin teyidinin ise bankalarca geliri ispata elverişli olarak değerlendirilen belgeler üzerinden yapılacağı ifade edildi.

“Kullanılmayan Limit” Düzenlemesi

Düzenlemede ayrıca, kart hamillerinin tüm bankalardaki toplam kart limitlerinin 400.000 TL’nin üzerinde olması halinde, son bir yıl içerisindeki en yüksek harcamanın yapıldığı hesap kesim tarihindeki kullanılmayan kart limitlerinin, bankalarca kısmi bir oranda azaltılmasına ilişkin hükme yer verildi.

BDDK, bankalar tarafından tüm kart hamillerinin kredi kartı limitlerinin, 01.01.2027 tarihine kadar aylık/yıllık ortalama gelirleriyle uyumlu hale getirilmesine yönelik belirlemeler yapılacağını da duyurdu.

Kredili Mevduat Hesaplarında Gelir Bazlı Limit

Kurumun duyurusunda kredili mevduat hesabı (KMH) tarafına ilişkin düzenleme de yer aldı. Buna göre, bireysel müşterilere ait KMH açılışı ile mevcut KMH limitlerinin artışı işlemlerinde, KMH limiti; müşterinin bankalarca ispata elverişli belgeler üzerinden tespit edilen aylık ortalama gelirinin azami iki katı olarak belirlendi.

BDDK, bankalar ile eğitim kurumları arasında yapılan sözleşmelere istinaden eğitim ödemeleri amacıyla bireysel müşterilere tanınan KMH limitlerinin bu sınırlamadan muaf tutulduğunu bildirdi. Aynı metinde, uluslararası düzenlemelerle uyumlu şekilde bireysel müşterilere ait KMH limitinin kullanılmayan kısımları için bankaların sermaye yeterliliği oranlarının hesabındaki sermaye yükümlülüklerinin artırıldığı da ifade edildi.

emrah

emrah

Related Posts

Motorine gece yarısı zam!
Ekonomi

Motorine gece yarısı zam!

20 Mayıs 2026 22:22
Altın ve gümüşte yön değişti
Ekonomi

Altın ve gümüşte yön değişti: haftaya satış baskısıyla başlandı

23 Mart 2026 10:07
Bitcoin 67 bin dolar
Ekonomi

Kripto para piyasalarında son durum: Bitcoin 67 bin dolar bandında tutunuyor

9 Mart 2026 11:21
Yapay Zeka Raporu Piyasaları Vurdu! Beyaz Yakalıları İşsizlik Korkusu Sardı
Ekonomi

Yapay Zeka Raporu Piyasaları Vurdu! Beyaz Yakalıları İşsizlik Korkusu Sardı

24 Şubat 2026 15:24
Brent Petrol Etkisi Pompayı Vurdu! Motorin Fiyatlarında Tarihi Seviye
Ekonomi

Brent Petrol Etkisi Pompayı Vurdu! Motorin Fiyatlarında Tarihi Seviye

24 Şubat 2026 15:12
IBAN Transferinde Yeni Dönem İçin Tarih Kesinleşti
Ekonomi

IBAN Transferinde Yeni Dönem İçin Tarih Kesinleşti

22 Şubat 2026 16:17

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hakkımızda

Yasal

  • Çerez ve Kullanım Politikası
  • Gizlilik Politikası
  • İletişim
  • Künye

Kategoriler

  • Dünya
  • Ekonomi
  • Gündem
  • Politika
  • Sağlık
  • Spor
  • Teknoloji
  • Trend
  • Yaşam

Medya Blok — Türkiye ve dünyadan güncel haber ve gelişmeler.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Yaşam
  • Sağlık
  • Gündem
  • Politika
  • Teknoloji
  • Dünya
  • İletişim

Medya Blok — Türkiye ve dünyadan güncel haber ve gelişmeler.