Batı Şeria’da görevli iki İtalyan askerinin silahla tehdit edilmesi, İtalya ile İsrail arasında diplomatik tansiyonu yükseltti. Roma yönetimi, olayın ardından İsrail Büyükelçisi’ni Dışişleri Bakanlığı’na “acil koduyla” çağırdı ve resmi protesto notası iletti.
Olayın Merkezinde Batı Şeria’daki İtalyan Askerleri
İtalya Dışişleri Bakanlığı, işgal altındaki Batı Şeria’da görev yapan iki İtalyan askerinin, silahlı bir İsrailli tarafından tehdit edilmesi üzerine diplomatik kanalları devreye soktu. Roma’nın verdiği tepki, sadece bir güvenlik ihlali olarak görülmeyen, doğrudan diplomatik misyon güvenliğini ilgilendiren bir kriz başlığına dönüştü; bu nedenle İsrail Büyükelçisi’ne resmi düzeyde itirazın iletilmesi için süreç hızlandırıldı.
Diplomatik Plakalı Araç Durduruldu, Askerler Diz Çöktürüldü
İtalya hükümet kaynaklarından edinilen bilgilere göre, saldırganın bölgede yaşayan bir İsrailli yerleşimci olduğu değerlendiriliyor. İddiaya göre saldırgan, diplomatik plakalı araçla seyahat eden iki İtalyan askerini silah zoruyla durdurdu; ardından askerleri diz çöktürerek sorguya çekti. Yaşanan bu “sıcak temas”, sahada görev yapan personelin güvenliği açısından yeni bir alarm başlığı olarak kayda geçti.
Ramallah Yakınlarında AB Heyeti Ön İncelemesi Sırasında
Gerilim dolu anların, Avrupa Birliği büyükelçilerinden oluşan bir heyetin Ramallah yakınlarındaki ziyareti için ön inceleme yapıldığı sırada yaşandığı belirtildi. Olayın ardından iki İtalyan askeri, yara almadan bölgeden ayrılarak Kudüs’teki İtalya Başkonsolosluğu’na güvenli şekilde döndü.
Yaşanan gelişmenin ardından Roma yönetimi, İsrail Büyükelçisi’ni Dışişleri’ne “acil koduyla” çağırarak resmi düzeyde tepkisini iletti ve protesto notası verdi. Bakanlık cephesinde, olayın niteliği gereği güvenlik boyutunun yanı sıra diplomatik teamüller açısından da kabul edilemez görüldüğü vurgulandı.
Tajani’den “Şiddetli Protesto” Talimatı
Diplomatik girişimleri anında başlatan İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, İsrail Büyükelçisi’ne olayla ilgili “şiddetli bir protesto” iletilmesi yönünde talimat verdi. Bakanlığın, yaşanan güvenlik ihlali nedeniyle duyduğu rahatsızlığı en üst düzeyde muhataplarına aktardığı bildirildi.
Öte yandan İtalya’nın Tel Aviv Büyükelçiliği, İsrail hükümetine sunulan resmi notanın yanı sıra güvenlik birimleriyle de yakın temasa geçti. Konuya ilişkin girişimlerin, İsrail ordusu, polis teşkilatı ve iç güvenlik servisi Shin Bet nezdinde yürütüldüğü kaydedildi; diplomatik hattın yanı sıra güvenlik düzeyinde de kapsamlı temasların sürdüğü aktarıldı.






