Fransa, ABD’nin düzenli olarak işgal tehdidinde bulunduğu Grönland’ın başkenti Nuuk’ta başkonsolosluk açarak, adada resmi diplomatik temsilcilik kuran ilk Avrupa Birliği (AB) ülkesi oldu. Fransa Dışişleri Bakanlığı, Jean-Noel Poirier’in bugün itibarıyla Nuuk’ta Fransa Başkonsolosu olarak göreve başladığını duyurdu.
Fransa, Nuuk’ta Başkonsolosluk Açtı
Fransa, Grönland’da diplomatik varlığını resmileştiren adımı Nuuk üzerinden attı. Açılan başkonsolosluk ile birlikte Paris yönetimi, adada resmi temsilcilik kuran ilk AB ülkesi konumuna geldi. Açıklamada, bu hamlenin yalnızca bir temsilcilik açılışı olmadığı, aynı zamanda Fransa’nın konsolosluk ağını genişletme stratejisi çerçevesinde planlanan bir süreç olduğu vurgulandı.
Göreve Başlayan İsim: Jean-Noel Poirier
Fransa Dışişleri Bakanlığı’nın duyurusuna göre, Jean-Noel Poirier bugün itibarıyla Grönland’ın başkenti Nuuk’ta Fransa Başkonsolosu olarak görevine başladı. Paris, yeni misyonla birlikte Nuuk’taki yerel makamlarla temasın güçlendirilmesini ve siyasi bağların daha da sağlamlaştırılmasını hedefliyor. Açıklama, diplomatik temsilciliğin sahadaki işleyişinin doğrudan bu temaslar üzerinden şekilleneceğine işaret etti.
Macron’un Haziran 2025 Ziyareti Sonrası Atılan Adım
Bakanlık açıklamasında, başkonsolosluk açılışının, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Haziran 2025’te Grönland’a yaptığı ziyaret sırasında verdiği taahhütler doğrultusunda hayata geçirildiği belirtildi.
Açıklamada, Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot’un talimatıyla göreve başlayan başkonsolosun öncelikleri de paylaşıldı. Buna göre başkonsolos, bölgede bulunan Fransız topluluğuna hizmet sunacak; bunun yanında Grönland ile yürütülen kültürel, bilimsel ve ekonomik iş birliği projelerini daha da derinleştirmek için çalışacak. Fransa tarafı, bu yeni diplomatik hat üzerinden hem mevcut çalışmaların güçlendirilmesini hem de siyasi temasların daha düzenli bir zeminde ilerlemesini amaçlıyor.
Bakanlık, Fransa, Danimarka ve Grönland arasında halihazırda derin dostluk bağları ve önemli ortak projeler bulunduğunu hatırlattı. Paris yönetimi ayrıca, yeni diplomatik misyonun açılışı vesilesiyle Danimarka Krallığı’nın toprak bütünlüğüne saygı duyma taahhüdünü bir kez daha yineledi.






