Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul’da Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen iftar programında çiftçilerle bir araya gelerek, küçükbaş hayvancılığı desteklemek amacıyla “Kırsalda Bereket, Küçükbaş’a Destek” projesini hayata geçireceklerini duyurdu. Açıklanan projeye göre üreticilere ilk etapta 150 bin küçükbaş uygun şartlarda verilecek. Her üreticiye 95 dişi ve 5 erkek küçükbaş temin edileceğini belirten Erdoğan, bu hayvanlar için aylık 15 bin lira, yıllık ise 180 bin lira bakım ve besleme desteğinin devlet tarafından karşılanacağını ifade etti.
Tarımda Üretim, Hasıla ve Gıda Güvenliği Mesajları
Konuşmasında Türkiye’nin tarımsal üretim gücüne ilişkin değerlendirmelerde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Cennet vatanımızda hamdolsun 606 çeşit tarım mahsulü yetişiyor. Bunların birçoğunda kendi ihtiyacımızı kendimiz karşılar durumdayız. ‘Türkiye’de tarım bitti’ iddiasını sadece sektörün gerçekleri değil, uluslararası kuruluşların verileri de yalanlıyor” dedi. Erdoğan, Türkiye’nin tarımsal hasılada Avrupa’da birinci, dünyada yedinci sırada yer aldığını; sebze üretiminde dünyada üçüncü, meyvede dördüncü sırada bulunduğunu, 21 bitkisel üründe ilk üçte olduğunu söyledi. Erdoğan ayrıca, çiğ sütte dünyada dokuzuncu, Avrupa’da üçüncü sırada olunduğunu, sığır etinde dünyada ilk 10’da, Avrupa’da birinci, tavuk etinde dünyada ilk 10’da, Avrupa’da ikinci, yumurtada dünyada ilk 10’da, Avrupa’da zirvede ve su ürünleri yetiştiriciliğinde Avrupa’da ikinci sırada yer alındığını ifade etti.
Erdoğan, 2002’de 24,5 milyar dolar olan tarımsal hasılanın, üç kattan fazla artışla 2024 yılında 79,1 milyar dolara yükseldiğini söyledi. Tarımda son 23 yılda yaklaşık 117 milyar dolar dış ticaret fazlası verildiğini kaydeden Erdoğan, tohumculukta dünyada ilk 10 ülke arasında olunduğunu, 117 ülkeye tohum ihracatı gerçekleştirildiğini ve tescil edilen ata tohumlarının sayısının 49’a çıkarıldığını belirtti. Tüm sıkıntılara, zorluklara ve iklim krizi kaynaklı olumsuz şartlara rağmen Türkiye’nin tarımda güçlü bir noktaya taşındığını vurgulayan Erdoğan, vatandaşın sağlıklı, kaliteli ve güvenilir gıdaya erişiminin öncelikler arasında bulunduğunu söyledi.
Gıda denetimleri ve fiyat politikalarına da değinen Erdoğan, gıdada sahtecilik yapanların ve taklit ürün satanların cezalandırıldığını, artık anlık olarak ifşa edildiğini belirtti. Restoranlar ve kafeler gibi yiyecek-içecek hizmeti sunan iş yerlerinde karekod uygulamasının zorunlu hale getirildiğini ifade eden Erdoğan, taze sebze ve meyvede hasat öncesi ve sonrası kalıntı kontrollerinin titizlikle yapıldığını, “B reçete” uygulamasıyla hangi üründe ne kadar bitki koruma ürünü kullanılacağının belirlendiğini ve satışın buna göre düzenlendiğini söyledi. Erdoğan, fahiş fiyatla mücadelelerinin de kararlılıkla sürdüğünü belirterek, ramazanın manevi atmosferine haksız kazanç gölgesi düşürenlere karşı müsamahasız olunacağını kaydetti.
Erdoğan, 2024’te başlatılan üretim planlamasında bir yılın geride bırakıldığını belirterek, artık hangi ürünün nerede ve ne kadar ekileceğinin planlandığını söyledi. Bu uygulamanın hem bitkisel üretimde hem de hayvancılıkta hayata geçirildiğini ifade eden Erdoğan, besi ve süt üretim bölgeleri oluşturduklarını dile getirdi. Hayvancılık desteklerinin geçtiğimiz yıl ödendiğini belirten Erdoğan, şimdi bitkisel üretim destek ödemelerine başlanacağını söyledi.
Erdoğan, 6 Mart’tan itibaren bir ay içinde 81 milyar lira temel ve planlı üretim desteğinin çiftçilerin hesaplarına aktarılacağını açıkladı. Kuraklığa dayanıklı ve besin değeri yüksek tuz çalısının meralarla buluşturulduğunu belirten Erdoğan, organize sanayi bölgeleri gibi organize tarım bölgelerinde de yatırımların sürdüğünü ifade etti. Erdoğan, 14 bölgede üretime başlandığını, bu yıl ise beş bölgede daha üretime geçileceğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Nisan ayındaki zirai dondan etkilenen üreticilere geçen yıl toplam 47 milyar lira ödeme yapıldığını ifade etti. Son günlerde yaşanan dolu, hortum ve sel felaketlerinden etkilenen vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini ileten Erdoğan, devletin tüm birimlerinin sahada çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi. Değişen iklim şartlarının bu tür olayların artabileceğini gösterdiğini vurgulayan Erdoğan, çiftçileri tarım sigortası yaptırmaya davet etti ve primlerin yüzde 70’e kadar olan kısmının devlet tarafından karşılandığını belirtti.
Erdoğan, deprem bölgesi için 11 milyar liralık yeni bir yatırım paketinin devreye alındığını açıkladı. Bu kaynağın 11 ilde üretimi güçlendirmek için kullanılacağını belirten Erdoğan, 2026 yılında 14,5 milyar lira olan kırsal kalkınma destek bütçesinin yarısının genç ve kadın üreticiler ile aile işletmelerine ayrıldığını söyledi. Bu açıklamanın ardından Erdoğan, küçükbaş hayvancılığı desteklemek amacıyla “Kırsalda Bereket, Küçükbaş’a Destek” projesinin başlatıldığını duyurdu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, proje kapsamında ilk etapta 150 bin küçükbaşın üreticilere uygun şartlarda verileceğini belirterek, her üreticiye 95 dişi ve 5 erkek küçükbaş temin edileceğini söyledi. Erdoğan, bu hayvanlar için aylık 15 bin lira, yıllık 180 bin lira bakım ve besleme desteğinin devlet tarafından karşılanacağını açıkladı. Üreticilerin Ziraat Bankası’ndan faizsiz kredi kullanabileceğini ifade eden Erdoğan, kredilerde iki yıla kadar geri ödemesiz, devamında ise yedi yıla kadar vadeli imkan sunulacağını belirtti. Erdoğan ayrıca, verilecek küçükbaşların bir yıllık sigortasının da devlet tarafından üstlenileceğini kaydetti.
Kadınlara, Gençlere ve Yeni Mezunlara Öncelik
Erdoğan, dağıtılacak üstün genetiğe sahip hayvanların, bölgelere uygun ırklara göre verileceğini söyledi. Projede kadın ve genç üreticilere öncelik verileceğini belirten Erdoğan, ayrıca veteriner hekimlik, ziraat ve gıda mühendisliği bölümlerinden yeni mezun gençlere de projede öncelik tanınacağını ifade etti. Bu sayede gençlerin doğdukları topraklarda kendi işlerini kuracağını, üretime ve istihdama güç katacağını söyleyen Erdoğan, ilk hayvanların bu yıl içinde teslim edileceğini açıkladı.






