Marmara Denizi’ne 30 Ocak 1975’te düşen ve enkazı yarım asırdır bulunamayan THY’ye ait “Bursa” isimli Fokker F-28 uçağı için yürütülen arama çalışmalarında, Büyükçekmece–Ambarlı hattındaki son dalışta gövdeye ait olduğu değerlendirilen yamulmuş parçalar tespit edildi.
Yarım Asırlık THY ‘Bursa’ Uçağı Arayışında Yeni Gelişme
Marmara Denizi’ne 1975 yılında düşen ve enkazına 50 yıldır ulaşılamayan Türk Hava Yolları (THY) uçağı “Bursa” ile ilgili arama çalışmalarında dikkat çeken bir gelişme yaşandı. 30 Ocak 1975 tarihinde denize düştüğü belirtilen Fokker F-28 tipi “Bursa” isimli uçak kazasında 42 kişinin hayatını kaybettiği ifade edilirken, aradan geçen yarım yüzyıla rağmen enkazın bulunamaması kamuoyundaki merakı canlı tutuyor.
Enkazı bulmaya yönelik aramalar devam ederken, müzisyen ve aynı zamanda sosyal medyada tanınan isimlerden Nedim Kuru ile ekibinin yürüttüğü son çalışmada yeni görüntüler elde edildi. Kuru ve ekibinin, Marmara Denizi Büyükçekmece ve Ambarlı çevresinde su altı dronu ile gerçekleştirdiği taramalarda daha önce uçağın burun kısmına benzeyen bir parça tespit edildiği, sonrasında ise aynı bölgede arama faaliyetlerinin sürdürüldüğü aktarıldı.

Büyükçekmece–Ambarlı Hattında 4’üncü Dalış Operasyonu
Kuru ve ekibinin 4’üncü kez yaptığı arama-tarama faaliyetlerinde, daha önce işaret edilen noktada bu kez uçağın gövdesine ait olduğu düşünülen, yamulmuş halde parçaların tespit edildiği belirtildi. Çalışmanın, enkazın düştüğü değerlendirilen bölgede yoğunlaştırıldığı; uzun süreli taramanın ise yine su altı dronu kullanılarak gerçekleştirildiği kaydedildi.
İstanbul Valiliği’ne “Anıt Mezar” Başvurusu
Aynı çalışmalarda, Nedim Kuru’nun Marmara Denizi’nin içine bir anıt mezar yapılması için İstanbul Valiliği’ne başvuru yaptığı bilgisi de paylaşıldı. Başvurunun, kazada hayatını kaybedenlerin anısına bir hatırlatma alanı oluşturma amacı taşıdığı ifade edilirken, arama faaliyetlerinin sahadaki yeni görüntülerle birlikte yeniden gündeme gelmesine neden olduğu vurgulandı.
Kazada Hayatını Kaybedenler Arasında Dikkat Çeken İsimler Vardı
Söz konusu uçak kazasında hayatını kaybedenler arasında, teknik direktör Fatih Terim’in kayınpederi Kamuran Aksu ile şarkıcı Seyyal Taner’in hostes kardeşi gibi kamuoyunun yakından tanıdığı isimlerin de yer aldığı aktarılıyor. Bu ayrıntı, THY “Bursa” uçağı faciasının yıllar geçse de hafızalarda tazeliğini korumasına neden olan başlıklardan biri olarak öne çıkıyor.
Nedim Kuru: “7 Saat Boyunca Arama Yaptık”
Yürütülen çalışmalara ilişkin bilgi veren Nedim Kuru, arama operasyonunun kapsamını şu sözlerle anlattı: “THY’ye ait ‘Bursa’ isimli 42 yolcusu ile birlikte düşen yolcu uçağına 4’üncü dalış operasyonu gerçekleştirdik. 7 saat boyunca uçağın düştüğü enkaz bölgesinde su altı dronu ile arama yaptık ve uçak enkazına ait diğer parçaları görüntüledik. 4’üncü dalış operasyonuna, daha önce o bölgeden uçağa ait parçaları yanlışlıkla ağına takarak çıkaran balıkçı Serhan abi de bizimle geldi, aynı bölgede biz de uçağa ait olduğunu düşündüğümüz parçalar görüntüledik.”






