Türkiye ile Ermenistan arasındaki normalleşme sürecinde dikkat çeken yeni bir gelişme yaşandı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, iki ülke arasında doğrudan ticaretin başlatılmasına yönelik bürokratik hazırlıkların 11 Mayıs 2026 itibarıyla tamamlandığını açıkladı. Açıklama, Ankara ile Erivan arasında son yıllarda yürütülen normalleşme görüşmelerinin ekonomik alana da yansımaya başladığı şeklinde yorumlandı.
Yeni düzenleme kapsamında, Türkiye’den üçüncü ülkeler üzerinden Ermenistan’a gönderilen ya da aynı güzergâh üzerinden Türkiye’ye gelen malların belgelerinde nihai çıkış veya varış noktası olarak “Ermenistan/Türkiye” ifadesinin kullanılabilmesinin önü açıldı. Böylece iki ülke arasındaki ticari işlemlerde önemli bir bürokratik engelin kaldırıldığı belirtiliyor.
Sınır kapıları için çalışmalar sürüyor
Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, ortak sınırın açılmasına yönelik teknik ve bürokratik çalışmaların ise devam ettiği vurgulandı. Özellikle Alican-Margara Sınır Kapısı başta olmak üzere bazı geçiş noktalarının gelecekte ticari taşımacılığa açılabileceği değerlendiriliyor.
Türkiye ile Ermenistan arasında diplomatik ilişkiler uzun yıllardır askıda bulunurken, 2022 yılında başlatılan normalleşme süreci kapsamında karşılıklı özel temsilci görüşmeleri yapılmış, bazı güven artırıcı adımlar atılmıştı. Son açıklama ise sürecin ekonomik boyutta daha somut bir aşamaya geçtiğine işaret ediyor.
Güney Kafkasya mesajı
Öncü Keçeli açıklamasında, Güney Kafkasya’da kalıcı barış ve refah için “tarihi bir fırsat” bulunduğunu belirterek Türkiye’nin bölgesel ekonomik iş birliğini desteklemeyi sürdüreceğini ifade etti. Sürecin ilerlemesi halinde iki ülke arasındaki ticaret hacminde ve lojistik hareketlilikte artış yaşanabileceği değerlendiriliyor.






