Eskişehir’in Mihalıççık ilçesinde faaliyet gösteren Doruk Madencilik’te çalışan işçiler, ödenmeyen maaş ve tazminat alacakları nedeniyle yeniden Ankara’ya gelerek eylem başlattı. İşçiler, daha önce bakanlıkların da dahil olduğu görüşmelerde verilen ödeme taahhütlerinin yerine getirilmediğini belirterek bir kez daha İçişleri Bakanlığı önünde toplandı.
Bakanlık garantisiyle biten eylem yeniden başladı
İşçiler, Nisan ayında başlattıkları uzun yürüyüş ve Ankara’daki kitlesel eylemlerin ardından üç bakanlığın garantörlüğünde yapılan görüşmeler sonrası eylemi sonlandırmıştı. Bu görüşmelerde, birikmiş ücret ve tazminatların belirli bir takvim içinde ödeneceği yönünde taahhüt verildiği ifade edilmişti. Ancak sendika temsilcileri, aradan geçen süreye rağmen ödemelerin yapılmadığını ve sözlerin tutulmadığını açıkladı.
İşçiler yeniden başkentte
Bağımsız Maden-İş Sendikası öncülüğündeki işçiler, Beypazarı üzerinden Ankara’ya ulaşarak İçişleri Bakanlığı önünde yeniden eylem başlattı. Yol boyunca bazı ulaşım engelleri ve iptaller yaşandığı iddia edilirken, işçiler talepleri karşılanana kadar eylem alanında kalacaklarını belirtti.
Talepler net: ücret ve tazminatlar
İşçilerin temel talepleri arasında:
- Ödenmeyen maaşların yatırılması
- Kıdem ve ihbar tazminatlarının ödenmesi
- Ücretsiz izin dönemine ait alacakların verilmesi
- Geriye dönük tüm hakların tamamlanması
yer alıyor. Sendika, özellikle 28 Nisan sonrası verilen sözlerin yerine getirilmemesinin krizi yeniden büyüttüğünü vurguluyor.
Sürecin seyri
Doruk Madencilik işçileri, daha önce devlet kurumlarının da dahil olduğu uzlaşma sonrası eylemi durdurmuş ancak ödeme yapılmaması nedeniyle yeniden harekete geçmişti. İşçiler, “ödemeler yapılmadan geri adım atılmayacak” mesajı veriyor ve Ankara’daki bekleyişlerini sürdürüyor.






