6 Şubat depremlerinin üçüncü yılı nedeniyle Kocaeli’de düzenlenen anma programında konuşan Kızılay Kocaeli Şube Başkanı İbrahim Pay, kamuoyunda yoğun eleştiri alan depremde çadır satılması olayı için “Belki de o çadır satılmalı” ifadelerini kullandı; salonda söz alan bir yurttaşın “Türk halkının güveninin sarsıldığı” vurgusu üzerine sözlerini yineledi.
6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerin üçüncü yılı dolayısıyla, Kocaeli Milli Kuruluşlar Birliği tarafından Sivil Toplum Merkezi’nde bir anma programı düzenlendi. Program kapsamında, alanında uzman isimlerin katılımıyla “3. Yıl Dönümünde 6 Şubat Kahramanmaraş Depremleri ve Beklenen Marmara Depremine Ne Kadar Hazırız?” başlıklı panel gerçekleştirildi.
Anma programı, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Ardından Kur’an-ı Kerim tilaveti yapıldı. Etkinlikte konuşmaların odağı, hem 6 Şubat depremlerinin üçüncü yılı anması hem de panel başlığında yer aldığı üzere beklenen Marmara depremine hazırlık tartışmaları oldu.
Programda, “3. Yıl Dönümünde 6 Şubat Kahramanmaraş Depremleri ve Beklenen Marmara Depremine Ne Kadar Hazırız?” başlıklı panelde alanında uzman isimler söz aldı. Panel, anmanın yanı sıra, deprem gerçeğine dönük hazırlık tartışmalarının da öne çıkarıldığı bir çerçevede yürütüldü.
Etkinlikte, kamuoyunda uzun süre gündemde kalan Kızılay’ın çadır satması olayı da yeniden tartışma konusu oldu. Bu başlık, özellikle programda konuşan Kızılay Kocaeli Şube Başkanı İbrahim Pay’ın sözleriyle gündemin merkezine taşındı.
“Belki De O Çadır Satılmalıydı”
Anma programında konuşan İbrahim Pay, kamuoyunda çokça eleştirilen Kızılay’ın çadır satması olayına ilişkin tepki çeken ifadelere imza attı. Pay, konuya dair değerlendirmesinde şu sözleri kullandı: “Belki de o çadır satılmalı. Bu kurum 168 yıllık bir kurum, bizler gelip geçiciyiz.”
Pay’ın bu sözleri, programda salonda oluşan tartışmanın da yönünü belirledi. Programda bir yurttaşın, depremde çadır satılması nedeniyle Türk halkının güveninin sarsıldığını ifade etmesi üzerine Pay, açıklamasını daha ayrıntılı biçimde sürdürdü.
“Bilimsel Olarak Doğru Olan O Çadırın Satılmasıydı”
Söz alan yurttaşın güven vurgusunun ardından İbrahim Pay, değerlendirmesini şu ifadelerle dile getirdi: “Belki de bilimsel olarak doğru olan o çadırın satılmasıydı. Ne kadar bilimsel olduğuna bakmamız lazım. İlk 72 saat her afetzedenin kendine yetebilmesi gerekiyor. Bir yanda çadır sattı söylemi var. Öbür tarafta 10 dakika açıklama var. Belki de o çadır satılmalı. Bu kurum 168 yıllık bir kurum bizler gelip geçiciyiz.”
Pay’ın konuşmasında, ilk 72 saat vurgusu ve afetzedenin kendine yetebilmesi ifadesi dikkat çekti. Aynı konuşmada “çadır sattı söylemi” ile “10 dakika açıklama” karşılaştırmasına da yer verildi. Konuya ilişkin ifadeler, anma programında çadır satışı tartışmasının yeniden alevlenmesine neden oldu.






