Abdulkadir Selvi yazdı: Anayasa değişikliğinde neler var?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Abdulkadir Selvi yazdı: Anayasa değişikliğinde neler var?
Abone ol
Başörtüsü tartışması, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun çıkışıyla yeniden gündemde. AK Parti Anayasa değişikliğine hazırlanıyor. Peki değişiklikte neler var?

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun geçtiğimiz günlerde yaptığı başörtüsü çıkışı gündemdeki yerini koruyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti grup toplantısında Kılıçdaroğlu’na yanıt verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yasa yetmez, gel Anayasal düzeyde güvence altına alalım" dedi. Bunun ardından Adalet Bakanı Bekir Bozdağ çalışmalara ivedilikle başlandığındı duyurdu.

AK Parti’nin Anayasa değişikliğini pazartesi günü Kabine gündemine getirmesi bekleniyor. Değişiklik salı günü önce kamuoyuna açıklanacak ardından Meclis’e sunulacak. Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi’nin bugünkü yazısına göre iktidar partisi pazar günü hukukçu milletvekillerinin katılımıyla bir çalışma yapacak.

Anayasa değişikliği ne getiriyor?

Başörtüsü serbestisi sağlayan düzenleme 2008 yılında AK Parti ve MHP tarafından hazırlanmıştı. Buradaki teklifte Anayasanın eşitlikle ilgili 10’uncu maddesi ile yüksek öğretimle ilgili 42’nci maddesi esas alınmıştı. Bu değişiklikte de bu iki maddenin korunması planlanıyor. Başörtüsü serbestisinin ise sadece yüksek öğretimde değil, kamu görevi sırasında da geçerli olduğuna dair bir ibarenin yer alması bekleniyor.

Ne olmuştu?

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 3 Ekim akşamı sosyal medya hesabından paylaştığı videoda "Başörtüsü sorununu sonsuza kadar çözecek bir teklifte bulunacağız" dedi. CHP'li üç grup başkanvekilinin imzasıyla ertesi gün teklif sunuldu. Bir gün sonra Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında konuştu. Erdoğan burada değişikliği anayasal düzeye taşıma çağrısı yaptı. Çağrının hemen ardından CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel "Her gün Anayasasyı çiğneyenlerle Anayasa yapacak değiliz. Yeni Anayasa, yeni Meclis'te" paylaşımını yaptı. Ancak CHP Lideri Kılıçdaroğlu ise değişiklik teklifinde bir 'kurnazlık' olmadığı sürece destekleyeceğini söyleyerek açık kapı bıraktı.

Kılıçdaroğlu'na Altılı Masa'dan Temel Karamollaoğlu, Ahmet Davutoğlu ve Gültekin Uysal destek verdi. Masa dışından ise eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün desteği vardı. DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ise sessizliğini koruyor. Önceki gün Medyablok'a konuşan İYİ Partili Yavuz Ağıralioğlu da yeni bir Anayasa için toplumda geniş bir mutabakat ortamının olmasını gerektiğini söyledi ve şu anda toplumda böyle bir zeminin bulunmadığını ifade etti. Ağıralioğlu, "Siyasal zeminde bulunan şu andaki kamplaşma bunun yapılmasına elverişsiz bir ortam oluşturdu. Böyle zamanlarda yeni Anayasa istemek biraz mümkün olmaktan çıkar. Anayasa yapım süreçlerinde toplumsal mutabakat, toplumsal ahenk, istişare edebilmek kültürü, ortak gelecek inşa edebilme dürtüsü çok güçlü olmalıdır" dedi. Erdoğan’ın talebinin meşru ve anlaşılabilir olduğunu ancak iktidarın bu isteği taşıyabilecek zihinsel duruma sahip olmadığını savunan İYİ Partili Ağıralioğlu, "AKP, 2002’de böyle bir şey yapabilirdi ama bugüne geldiğimizde, bizi bu sürece getiren iktidarın siyasal dilinin de üslubunun da yeni bir Anayasaya engel olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Anahtar Kelimeler:
Vahap Seçer'den Nureddin Nebati'ye 'metro' isyanı: Tek imza için Mersin halkı 1 yıldır bekliyor!Önceki Haber

Vahap Seçer'den Nureddin Nebati'ye 'metr...

Erdoğan, 'sürekli hastalık' gerekçesiyle bir uyuşturucu satıcısını ve bir FETÖ hükümlüsünü affettiSonraki Haber

Erdoğan, 'sürekli hastalık' gerekçesiyle...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!